Blog

October 19, 2013

BABILON

Babilonul (din semiticul Bab ilani - Poarta Zeilor) este unul dintre cele mai importante orașe ale lumii antice, capitala Imperiului Babilonian.

Babilonul a luat ființă în a II-a jumătate a mileniului III î.Hr. pe malul Eufratului, în Mesopotamia centrală. Profitând de o poziție geografică favorabilă, la intersecția unor importante drumuri comerciale, va cunoaște sub prima dinastie amorită (1894 î.Hr.-1595 î.Hr.) o ascensiune politică. Babilonul a dominat Mesopotamia întreagă în cursul domniei regelui Hammurabi (1792 î.Hr.-1750 î.Hr. sau 1730 î.Hr.-1685 î.Hr.) și după prăbușirea statuluiasirian, în epoca lui Nabucodonosor al II-lea (604 î.Hr.-562 î.Hr.). În epoca domniei lui Hammurabi, rege al Babilonului, s-a elaborat o culegere de legi, păstrată într-o lungă inscripție redactată cu litere cuneiforme și cunoscută ca și Codul lui Hammurabi. Scrierea este alcătuită din 3 părți: un prolog, o grupare de 280 de articole și un epilog. Codul lui Hammurabi a fost descoperit de arheologul J. de Morgan, în apropierea localității Susa, în 1902.

Razboiul dintre Asiria și Babilon

Războiul dintre Asiria și Babilon a condus la rivalitatea dominării Mesopotamiei. În cele din urmă, în anul 729 î.Hr., Babilonul este cucerit de asirieni și distrus în 689 î.Hr. După prăbușirea Imperiului asirian, Babilonul este reconstruit.

 

Noul imperiu babilonian

Un nou rege chaldean a fost încoronat ca rege al Babilonului-acesta se numea Nabucodonosor al II-lea care a renăscut Babilonul. A reconstruit Regatul Babilon, devenind un mare imperiu prin cuceririle teritoriale: Asiria,SiriaFenicia și Iudeea.

În anul 587 î.Hr, Nabucodonosor al II-lea a reprimat revolta iudeilor coduși de Zedechia, a dărâmatIerusalimul, iar pe locuitori i-a dus în așa-numita “robie“; însă dominația Babilonului a durat numai o jumătate de secol: “Au dărâmat zidurile Ierusalimului, au pus foc tuturor caselor lui și au nimicit toate lucrurile scumpe. Pe cei care au scăpat de sabie, Nebucadnețar i-a dus prinși la Babilon. Ei au fost supuși, lui și fiilor lui, până la stăpânirea împărăției Perșilor” (II Cronici XXXVI, 19-20).

Cucerirea Babilonului de către perși

Potrivit Biblieiproorocul Daniel i-a prezis în visul nepotului lui Nabucodonosor al II-lea sau într-o minune a lui Dumnezeu, decăderea Imperiului Babilonian. În cele din urmă, după moartea lui Nabucodonosor al II-lea, a urmat la tron regele BelșațarPerșii și mezii au atacat Babilonul și l-au cucerit, iar pe regeleBelșațar l-au ucis, în 539 î.e.n

Elenismul

După decăderea Imperiului PersanAlexandru cel Mare a cucerit Babilonul. Acesta a devenit capitala imperiului său și locul unde a murit.

Descriere

Nabucodonosor a făcut Babilonul unul dintre cele mai bogate orașe din lume. Principala intrare în oraș era poarta zeiței Iștar, era acoperită cu ceramică smălțuită de culoare albastră. Urmează Grădinile Suspendate, pline cu arbori și plante din Persia. Urmează Turnul lui Marduk, înalt de 91 m (probabilTurnul Babel).

Babilonul în Biblie

În capitolul “Facerea“, după potop, oamenii au construit un turn și o cetate numită Babilon. Turnul a primit numele de Babel (confuzie). Aceasta fiindcăDumnezeu a amestecat limbile oamenilor și astfel aceștia s-au răspândit în lume. Tot în Biblie scrie și despre faptul că babilonienii i-au cucerit peevrei pe vremea profetului Daniel.

Babilonul de azi

În prezent, se află capitala Irakului-Bagdad. Din cauza războiului si dictaturii lui Saddam Hussein, multe edificii au fost luate de alte țări, iar altele urmează sa fie reconstruite.

About admin

  •